Archieven

Een historiek van onze evenementen

Archief maart 2019

WINEMAKER'S DINNER LE CANTIL


 

BODEGA GARZÓN - NEW WORLD WINERY OF THE YEAR


 

De traditionele wijnlanden blijven immens populair maar wat is het fijn vast te stellen dat de New World Wines steeds meer aan populariteit winnen. Het is daarom ook niet zo heel onlogisch dat er ieder jaar eentje extra in de spotlight gezet wordt tijdens de New World Winery Of The Year-contest. Dit jaar werd Bodega Garzón uit Uruguay tot winnaar bekroond en daar zijn wij als invoerder uiteraard ontzettend opgetogen over!

Wat verstopt tussen Brazilië en Argentinië – de twee grootste landen van Zuid-Amerika – vind je Uruguay terug. Ondanks hun kleine bevolkingsdichtheid is hun passie voor wijnen immens. Zo produceren ze de drank al sinds de 19de eeuw, maar hadden ze door de beknopte export moeite hun excellente wijnen op de wereldkaart te zetten. Tot nu in ieder geval! De grootste leider op vlak van wijngaarden is deze Bodega Garzón. 

Niet alleen is de wijngaard qua architectuur zeer impressionant, de functionaliteit is minstens even indrukwekkend. Per jaar worden er ongeveer 120.000 vaten geproduceerd, maar de totale capaciteit kan zelfs oplopen tot 200.000. Als je nu al van je stoel bent gevallen, moet je er nog eens rekening mee houden dat de ‘jongere’ wijngaarden nog bezig zijn aan hun rijping en uiteindelijk ook hun steentje zullen bijdragen.

Uiteraard ben je nu ontzettend benieuwd naar wat ze net produceren en hoeveel je daarvoor zal moeten neertellen. In hun portfolio vind je een vijftal reserve-levelwijnstokrassen voor de prijs van ongeveer €18 en single-vineyard wijnstokrassen zoals Albariño, Pinot Noir en Tannat voor ongeveer €26. Verder hebben ze ook een ultrapremium red blend die de naam ‘Balasto’ meekreeg. Daarvoor betaal je zo’n €106. Als je hun totale productie bekijkt, wordt er zo’n 20% rechtstreeks naar de Verenigde Staten opgestuurd.

Wat misschien wel het opvallendste is aan deze wijngaard is dat ze 12 verschillende druifsoorten telen. De rode draad is dat ze allemaal worden geplant op ballastbodems, waardoor de overvloedige regen van de Maldonado kunnen wegvloeien, in plaats van het verzamelen en bevorderen van vegetatie. Ballast is een van de hoofdredenen waarom de wijnen van Bodega Garzón zo’n levendige stijl hebben en niet zwaar of overrijp zijn. Zelf bestempelen ze het als de naamgever van hun topwijnen.

Voor hun visie, kwaliteit en het vermogen om een nieuwe vorm te geven aan de reputatie van een land op het gebied van de wijnbouw, bekroont Wine Enthousiast Bodega Garzón als New World Winery van het jaar!

✍️ met dank aan Tasting Club voor tekst en toelichting

 

Wijnhuizen

Laat ons u meenemen op een wijnontdekkingsreis rond de wereld


Lees verder

Catalogus

Op zoek naar een geschikte wijn? Onze catalogus kan u zeker helpen bij het zoeken naar de wijn die bij u past.

Lees verder

Winkel

Wij stellen u heel graag persoonlijk ons gamma wijnen en luxury gifts voor in onze sfeervolle vinotheek.

Lees verder

Nieuws

Blijf op de hoogte van onze degustatiedagen, nieuwe leveringen, vermeldingen, ... .

Lees verder