Wijnhuizen

Ontdek hier de verschillende wijnhuizen, elk met hun eigen interpretatie van smaak, maar telkens met een overtuigende passie voor wijnen.

Het land van Aboriginals, kangoeroes en koala’s. Ook al honderden jaren wijnland  maar toch pas sinds enkele decennia internationaal op de wijnkaart. Het merendeel van de geproduceerde wijnen heeft ook een modern karakter: soepel, fruitig, rijp en boordevol spannende smaken.

YALUMBA - ZUID - AUSTRALIË

Samuel Smith, een Engelse brouwer, reist in 1847 af naar Australië, op zoek naar een beter leven. Twee jaar later koopt hij een perceel van 30 are in Angaston en plant er met zijn zoon de eerste wijnstokken bij maanlicht. Hij noemt zijn wijn ‘Yalumba’, Aborginal voor ‘al het land errond’. Vijf generaties en 160 jaar later is Yalumba de oudste familiale wijnproducent uit Australië. Een succesverhaal dat al het avontuurlijke van de Australische wijnbouw illustreert.

www.yalumba.com

Brazilië is het op vier na grootste land ter wereld, en de wijnbouw speelt zich uitsluitend af in de meest zuidelijke punt ervan. Net zoals in andere Zuid-Amerikaanse landen werd de wijnbouw vanaf de 16de eeuw geïntroduceerd door kolonisten, in Brazilië vooral door de Italianen en Portugezen. Maar het duurde tot ver in de twintigste eeuw eer er echt aan kwaliteitswijnbouw werd gedaan door te investeren in moderne wijntechnologieën.     

VINÍCOLA AURORA - SERRA GAÚCHA

Cooperativa Vinícola Aurora Ltda werd in 1931 opgericht door 16 Italiaanse immigrantenfamilies. Intussentijd is dit uitgegroeid tot een vooraanstaande meermaals gelauwerde nummer één wijncoöperatieve.

Het wijnhuis werkt gedurende het hele productieproces op een duurzame manier, met de klemtoon op de zorg voor haar omgeving. Er worden cruciale duurzame acties ondernomen; het water -dat wordt gebruikt in de vinificatie- wordt herbruikt om de cuveries te reinigen en het organisch afval afkomstig van het vinificatieproces wordt verwerkt tot compost dat wordt gebruikt om de wijngaarden te bewerken.  

www.vinicolaaurora.com.br

 
 
BRAZILIAN SOUL  - SERRA GAÚCHA

De Brazilian Soul lijn werd speciaal ontwikkeld ter ondersteuning van de festiviteiten rond de Wereldbeker 2014 en de Olympische Spelen 2016: een gamma van aangename lichte wijnen. 
 

Duitsland behoort om tal van redenen tot de klassieke wijnlanden. Het kan bogen op een rijke historie, eigen vinificatietradities en, dankzij zijn noordelijke ligging en het daarmee samenhangende koele klimaat, op een geheel eigen type wijnen.

 

KLOSTER EBERBACH - RHEINGAU

Kloster Eberbach bezat in de middeleeuwen Europa’s grootste wijngaarden en werd toen al geroemd om zijn uitzonderlijke kwaliteitswijnen. Vandaag vindt men in de Rijnvallei ter hoogte van Eltville de perfecte samensmelting van traditie en vernieuwing. Kloster Eberbach produceert kwaliteitswijnen aan historische standaarden, met buitengewone Rieslings als pronkstuk.                  

Het indrukwekkende Duitse klooster is ook een beroemde filmlocatie; de interieurscènes van Umberto Eco’s “In de Naam van De Roos”, met de bekende acteur Sean Connery, werden hier integraal opgenomen.

In Frankrijk zijn bijna geen gebieden te vinden waar geen wijnstokken zijn aangeplant. Van de koele Champagne streek tot de hete Midi, van de gezellige Elzas tot de gereserveerde Bordeaux, van Bourgogne tot de Pyreneeën, van de oevers van de Loire tot de oevers van de Rhône…overal is er wijn, wijn en nog eens wijn.

Door eeuwenlange ervaring hebben de Fransen ontdekt welke druivenrassen het best in welke omgeving aarden. Ze hebben daar een mooie term bij bedacht: ‘terroir’. Terroir omvat zowel bodem, klimaat als ligging, plus de invloed van het menselijk handelen, en is het voornaamste kenmerk van traditionele Franse wijnen. 

 

 

ALAIN BRUMONT - SUD OUEST 

Alain Brumont is één van de allerberoemdste wijnmakers ter wereld. Brumont is een promotor van lokale druiven, een man die liefde heeft voor zijn wijnstokken, respect voor de natuur en het unieke terroir.

In tussentijd mag hij zich de status “De Koning van de Madiran” toe-eigenen. Hij ging aan de slag met de Tannat druif, die optimaal gedijt in het Madiran terroir maar een lastig te temmen druif is. Hij maakte een nieuw soort Madiran. Een rode wijn met kracht en een mooie gecompliceerde, sterke smaak. Het werd de nieuwe standaard waarmee hij de mogelijkheden met deze lastige Tannat liet zien. Het intomen van deze Tannat druif lukte hem op wijngaarden die er al 50 jaar verwaarloosd bij lagen. Waaronder die van zijn vader van Château Bouscassé. De grond was vrij van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Hij liet de tannatdruiven op die gifvrije grond extra lang zonnen en dat maakte ze zachter dan ooit. 

www.brumont.fr 

 

CHATEAU CASTERA - MÉDOC 

Château Castera - gelegen in het plaatsje Saint Germain d’Esteuil, ten noorden van Saint Estèphe - kan terugblikken op een rijke geschiedenis. De wijngaarden dateren van de 14e eeuw, waardoor ze behoren tot de oudste van de Médoc-regio. In de loop der eeuwen was Château Castera de thuishaven voor illustere personages van diverse pluimage; Thomas de Montaigne (de broer van de beroemde Franse filosoof Michel de Montaigne), tijdsgenoot Etienne de La Boétie (dé humanistische adviseur en vertrouweling van het ‘Parlement de Bordeaux’), de Marquis de Verthamon,…allen hebben bijgedragen aan geschiedenis en ontwikkeling van dit prachtige wijnlandgoed.

www.chateau-castera.com

 
 
HENRY FESSY - BEAUJOLAIS 

Henry Fessy begon in 1888 als négociant in St. Jean d'Ardières, aan de voet van de Mont Brouilly.  Inmiddels staat de derde generatie hier aan het roer. Zij bezitten in het gebied van de Beaujolais-Villages 13 hectare wijngaard en deze zijn voor een groot percentage beplant met oude druivenstokken. In hun werkwijze huldigen beide broers de traditionele benadering; er wordt nog steeds met de hand geoogst en bij vinificatie wordt gestreefd naar expressief, aantrekkelijk fruit in harmonie met soepele tannines.

Bij de 100e verjaardag van het familiebedrijf besloten de broers Henry en Serge Fessy hun weelderige snor tot onderdeel van het logo en etiket te maken. 

www.henryfessy.com

 
HUBERT BROCHARD - LOIRE

Al ettelijke generaties produceert dit prachtige familiale landgoed de meest verrukkelijke Sancerre- en  Pouilly-Fumé-wijnen. 

De wijngaarden liggen uitgespreid over de premium gelegen heuvels in de Loire vallei, rond de dorpjes Chavignol, Ménétréol Sous Sancerre, Thauvenay, Sainte Gemme en Sancerre. De kelder is gevestigd in het hartje van het mooie en schilderachtige dorp Chavignol. Dit pittoreske plaatsje is -naast de wijn- ook bekend om de overheerlijke geitenkaasjes, "Crottin de Chavignol".

www.hubert-brochard.fr

 
 
JEAN DUMONT- LOIRE

La Maison Jean Dumont maakt deel uit van de ‘Saget’-groep, en heeft zijn roots in Pouilly-sur-Loire. De kennis en expertise van ‘Saget La Perrière’ komt mooi tot uiting in de Jean Dumont-wijnen. Het wijnhuis dekt de belangrijkste Loire-wijnen van Côteaux du Giennois, Sancerre, Pouilly over Anjou, Touraine tot aan Muscadet. 

www.sagetlaperriere.com

 
MAISON LOUIS LATOUR - BOURGOGNE

Het familiebedrijf Louis Latour is sinds de 17e eeuw actief in hoogstaande wijnbouw. Ze vergaarden unieke wijngaarden in de Côte d'Or en vestigden in 1797 hun wijnhuis in het hart van de Bourgognestreek. Dankzij de ambitie van de pater familias Louis Latour groeide het 'Maison' uit tot een wereldspeler van formaat.Vandaag, tien generaties later, is het eerbiedwaardige familiebedrijf actief in meer dan 60 landen en wordt Latour vaak in één adem genoemd met Bourgogne. De allereerste en oudste cuverie van Frankrijk is nog steeds operationeel; alle druiven uit de wijngaarden worden erin verwerkt.

www.louislatour.com

 
MAÎTRES VIGNERONS DE LA PRESQU'ÎLE DE SAINT-TROPEZ - CÔTE DE PROVENCE

In 1964 groepeerden acht wijnproducenten zich om de Maîtres Vignerons de la Presqu’île de Saint – Tropez op te richten. Een paar jaar later voegden de wijnbouwers van Saint-Roch-les-Vignes à Cuers zich toe aan het gezelschap. Dit consortium van een 15tal ambitieuze wijnboeren richt zich sinds enkele decennia fanatiek op de productie van kwaliteitswijnen. Elke producent ontwikkelt in eigen kelders, terwijl de associatie instaat voor distributie en marketing.

www.vignerons-saint-tropez.com

 
MALARD CHAMPAGNE

Champenois ‘pure souche’, geboren en getogen in Épernay, kreeg Jean-Louis Malard deze goddelijke drank als het ware met de paplepel ingegoten. Enkel de rugby-sport leek hem even te kunnen afleiden, maar de passie voor het edele vocht nam de bovenhand. In 1996 lanceerde hij zijn eigen label, en in de loop der jaren veroverde hij niet alleen de Franse markt, maar genoot ook internationaal veel erkenning.

www.champagnemalard.com

 
SIMONNET – FEBVRE - BOURGOGNE

Maison Simonnet-Febvre werd in 1840 opgericht door Jean Febvre, Maître-Tonnelier te Montbard. In 2003 werd het in Chablis gevestigde wijnhuis opgekocht door Maison Louis Latour, die behoorlijke inspanningen en investeringen leverde om het eens gevierde landgoed naar zijn voormalige excellentie te tillen.

Als enige in Chablis, vervaardigt Maison Simonnet Febvre uitstekende mousserende wijnen met als voornaamste de prachtige Crémant de Bourgogne.

www.simonnet-febvre.com

In de Bijbel wemelt het van de verwijzingen naar wijn, een overtuigend bewijs dat Israël een zeer oude wijntraditie kent. De moderne wijnbouw in het land dateert echter pas van het eind van de 19e eeuw. Interessant genoeg kwam de aanzet daartoe door een genereuze donatie van baron Edmond de Rothschild, de zoon van James de Rothschild die in 1868 Château Lafite had gekocht. Gelet op het warme klimaat koos men voor druivenrassen uit het Franse Zuiden. De meest gangbare druivenrassen daarvoor zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Riesling en Chardonnay. Vandaag de dag zijn er in Israël wijngaarden te vinden in vrijwel alle delen van het land, tot in de Negev woestijn aan toe.

GALIL MOUNTAIN WINERY - GALILEE

De Galil Mountain Winery is een waar ‘state of art’ wijnbedrijf, opgericht als joint venture tussen Golan Heights Winery en Kibbutz Yiron. De winery ligt in de glooiende heuvels van Galilea. Op 800 meter hoog gelegen en voorzien van een toplaag van met name leisteen, leveren deze wijngaarden onderscheidende en ongelofelijk minerale wijnen. Elke wijngaard heeft een geheel eigen terroir en microklimaat hetgeen de winery in staat stelt verbluffend goede blends te maken. Galil Mountain Winery biedt een inspirerende selectie van bekroonde wijnen. 

www.galilmountain.co.il

 

GOLAN HEIGHTS WINERY

Golan Heights Winery is eigendom van 4 kibboetsen en 4 moshavs. Hun 600ha wijngaarden strekken zich uit van het meer van Galilea tot aan de voet van het Hermongebergte.

In Katzrin werd een ultra modern wijnbedrijf neergepoot waarin de allernieuwste technieken worden gebruikt; het wijnbedrijf is kampioen van technische innovaties;  zo zijn zij de uitvinders van het befaamde ‘drupirrigatie-systeem’ dat nu wereldwijd wordt toegepast.

De meeste wijnen van dit wijnhuis worden koosjer –rein- gemaakt, d.w.z. onder het goedkeurend oog van een rabbijn. Dit proces begint op het moment dat de druiven in de wijnkelder arriveren om te worden geperst, tot aan het bottelen. Als de kurk er op zit, mag iedereen de wijn weer aanraken. 

www.golanwines.co.il

 

 

Italië is een bont lappendeken van twintig wijnregio’s die onderling erg van elkaar verschillen voor wat betreft hun respectievelijke wijnen. Iedere regio bestaat weer uit verschillende wijnstreken die allemaal hun inheemse druivenrassen koesteren. Al die verschillende regio’s, wijnstreken en inheemse druivenrassen zorgen voor de enorme diversiteit in smaak.

 
FEUDO ARANCIO - SICILIË

De wijngaarden van Feudo Arancio liggen in de provincie Agrigento in het zuidwesten van Sicilië. Het bedrijf is eigendom van Mezzacorona, één van Italië's grootste en toonaangevendste wijnbedrijven. Toen Feudo Arancio in 2001 werd aangekocht waren zowel het domein als de wijngaarden zwaar verwaarloosd, maar uitgebreid bodemonderzoek wees uit dat dit nu nét de bodem was die men zocht. Een grootscheeps project nam zijn aanvang; een compleet nieuw, hypermodern domein werd gebouwd, een irrigatiesysteem werd aangelegd in alle wijngaarden en ook werden alle wijngaarden opnieuw beplant. Feudo Arancio dankt zijn naam aan het nabij gelegen meer, Arancio. De ster van dit bedrijf en de geproduceerde wijnen is snel rijzende.

www.feudoarancio.it

 
LA TUNELLA - COLLI ORIENTALI DEL FRIULI 

In de jaren zestig van vorige eeuw produceerde vader Zorzettig wijnen voor familieconsumptie, met zo’n goede reputatie dat vrienden en kennissen van heinde en verre kwamen om ze te proeven. Daarop besloot de patriarch om samen met zijn zonen zijn huisgemaakte wijnen op grotere schaal te produceren. Drie generaties later zorgen de broers Massimo en Marco Zorzettig, samen met hun moeder Gabriella ervoor dat de familietradities in ere worden gehouden, én voegen ze een flinke portie nieuwe en creatieve energie toe.

'La Tunella' is de oude naam van het gehucht op de heuvels niet ver van de plek waar het huidige wijnbedrijf nu staat. 

www.latunella.it

 
 
 
PIO CESARE - PIËMONTE

Het gereputeerde wijnhuis Pio Cesare - niet voor niets ook wel de Rolls Royce van Piëmonte genoemd - is bij uitstek de Primus Inter Pares van de klassieke Italiaanse wijnwereld. Hun wijnen worden tot de top van Italië, en zelfs de wereld beschouwd. In 1881 stichtte Cesare Pio dit bedrijf in het centrum van Alba (het wijnhart van Piëmonte). Al vijf generaties maken zijn afstammelingen wijn met druiven van eigen wijngaarden, naar eigen traditie; ze willen terroir laten spreken, én kwaliteit brengen. De techniek is intussen geëvolueerd, maar de klasse-spirit en stijl zijn gebleven! 

www.piocesare.it

 

RUFFINO - TOSCANE

Het verhaal van Ruffino begint in 1877 toen de neven Ilario en Leopoldo Ruffino die hun passie voor wijn deelden, een klein wijnbedrijf oprichtten in het prachtige landschap met de glooiende Toscaanse heuvels, vlakbij Firenze .Hoewel de regio reeds een eeuwenoude traditie had van wijn maken, geloofden zij dat het terroir nog meer in zijn mars had. Het wijnbedrijf floreerde al snel en kreeg een stevige reputatie Dankzij hun expertise werd ook de kwaliteit van de Ruffino wijnen erkend, reeds in 1881 won de Ruffino Chianti een Gouden Medaille in Milaan. Ruffino heeft de optimale mix gevonden tussen traditie en vernieuwing. Kwaliteit staat voorop; lage plantdichtheid, lage opbrengsten, de beste klonen en de laatste technieken in combinatie met traditie. Ruffino bezit inmiddels 7 landgoederen waar ze de beste wijnen uit de regio produceren van moderne Toscaanse wijnen zoals de Modus, Italiaanse klassiekers zoals de Chianti Riserva Ducale en grootse Brunello en Montepulciano wijnen. Een leuk weetje is dat de naam van de Chianti Riserva Ducale refereert naar de hertog van Aosta die ervoor gelobbyd heeft dat Ruffino de hofleverancier werd van de Italiaanse Koninklijke familie.  

www.ruffino.com

 

VINICOLA SARTORI - VENETO

In 1898 koopt Pietro Sartori de wijngaard ‘Villa Maria’ in de buurt van Negrar (hartje regio Veneto/Valpolicella) als een soort van van zijproject. Signore Sartori wil vooral de mooie wijnen die de wijnstokken aldaar voortbrengen, reserveren om te schenken in zijn eigen hotel. Het is Pietro’s zoon, Regolo, die zich met een ongeëvenaard enthousiasme en absolute toewijding over deze wijngaard ontfermt en deze uitbouwt tot de internationaal gewaardeerde wijnreferentie die Sartori heden ten dage is.

www.sartorinet.com

 
 
UMBERTO CESARI - EMILIA - ROMAGNA

In 1967 volgt Umberto Cesari zijn droom. Hij koopt een wijngaard van 20 hectare in het pittoreske Emilia – Romagna om er de allerbeste Sangiovese te verbouwen. Tegen alle gangbare opvattingen in, zonder kapitaal of kennis, begint hij aan zijn passioneel avontuur. Umberto Cesari was de eerste producent die geloofde in het potentieel van de Sangiovese druif, een vertrouwen dat later internationaal weerklank kreeg en tot op vandaag een onwrikbare hoeksteen blijft van zijn wijnfilosofie. De geschiedenis van Umberto Cesari is een verhaal van familiebanden, jarenlange toewijding en volharding.

www.umbertocesari.it

Gaan we enkele jaren terug, dan had slechts een enkeling het Midden-Oosten aanzien als een wonderlijke wijnregio. Nochtans kent het gebied een eeuwenoude wijngeschiedenis en produceren ze voortreffelijke wijnen dankzij de gunstige hoge ligging van hun voornaamste wijngebieden met hun koele windstromen en hun begeestering voor het product. 

CHÂTEAU KEFRAYA - BEKAAVALLEI

Het landgoed van Château Kefraya was al jaren in handen van zijn familie, toen Michel de Bustros in de jaren 50 potentieel voor wijnbouw zag in de prachtige heuvels van het domein, de uitzonderlijke blootstelling aan de zon en de diversiteit aan bodems. Het vooropgestelde motto ”Semper Ultra” of “Steeds hoger” wordt al jaren hoog in het vaandel gedragen. Het toont hun grote gedrevenheid om onder invloed van het rijke, gevarieerde terroir en via een breed scala aan druivenrassen verder een duurzaam wijnbouwbeleid uit te bouwen.

www.chateaukefraya.com

 

De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn tegenovergesteld aan onze jaargetijden. Naar gelang de ligging van de wijngaarden wordt er meestal geoogst in de periode van februari tot mei. Nieuw-Zeeland heeft grotendeels een gematigd maritiem klimaat. Op de meeste plekken in het land valt er genoeg neerslag, overdag is het warm en ‘s nacht koelt redelijk af.

Het land heeft een tiental wijnbouwgebieden die over het Noorder- en Zuidereiland verspreid liggen. Ieder wijnbouwgebied kent variaties in klimaat en bodem, waardoor de druiven verschillende aroma’s ontwikkelen en op verschillende momenten rijpen en geoogst worden. 

 
NAUTILUS ESTATE - MARLBOROUGH

 

Nautilus Estate is een middelgrote family-winery gelegen in het befaamde wijngebied Marlborough op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Nautilus Estate bezit een groot aantal wijngaarden welke voornamelijk zijn beplant met de druivensoorten Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Noir. 

www.nautilusestate.com

Oostenrijk heeft een lange wijngeschiedenis: waarschijnlijk kenden de Kelten al een drank van gegiste druiven. Grote kloosters langs de Donau zorgden in de Middeleeuwen voor veel aanplant van wijnstokken. Technologie en respect voor de correcte oogst- en vinificatietheorie brengen het niveau en vooral de faam van de Oostenrijkse wijn op een hoog niveau.                

                                                                                                                         

DOMÄNE WACHAU - WACHAU

Domäne Wachau is het belangrijkste wijnhuis uit de Wachau dat sinds 1938 superieure wijn verbouwt op hun ruim 420 ha wijngaarden. De wijngaarden liggen in de Wachau vallei en worden gekenmerkt door steile, vruchtbare wijnterrassen aan weerszijden van de Donau. Ze zijn onderhevig aan een uniek microklimaat en kennen een zeer divers terroir. De culturen spitsen zich voornamelijk toe op de ‘Grüner Veltliner’, de nationale Oostenrijke trots en een druivensoort van wereldklasse. Deze streek wordt tevens beschouwd als de mooiste voor de cultivatie van 'Grüner Veltliner' in Oostenrijk. 

 

 

 

 

LACKNER TINNACHER - GAMLITZ

Het wijnhuis Lackner Tinnacher is gelegen op een heuvelrug nabij Gamlitz. Dit prachtige dorpje in Sudsteiermark is een van de mooiste regio’s in het zuiden van Oostenrijk nabij Slovenië.
Het is het kleinste district maar levert kwalitatief de beste wijnen. Sudsteiermark staat gekend als witte wijngebied, met Sauvignon Blanc als absolute koploper, maar ook Morillo (Chardonnay),Weissburgunder en Gelber Muskateller vinden hier hun plaats. Lackner Tinnacher geldt als een van de beste producenten, met een historie die teruggaat tot 1770. 

  

In het uiterste zuidwesten van Europa op het Iberische Schiereiland, ligt Portugal. Portugal is door de geografische ligging altijd enigszins afgeschermd geweest van de rest van Europa. Het land kent talrijke inheemse druivenrassen en maakt interessante wijnen in alle soorten en maten, waarvan de zoete versterkte port-wijnen en frisse lichte Vinho Verdes waarschijnlijk de meest beroemde zijn.

 

QUINTA DO PORTAL - DOURO

In het ruwe, weerbarstige landschap van Noord-Portugal schuilt een parel van een wijngebied: de Douro vallei. Het familiebedrijf Quinta do Portal produceert er al enkele generaties schitterende Ports, maar sinds enkele decennia legt het zich ook toe op de klassieke wijnbouw; een meer dan geslaagde interactie tussen traditie en technische innovatie. Zo wordt het in 2011 verkozen tot 'Winery of the Year' door Wine Enthousiast en prijkt het in 2014 op de zesde plaats in de top 100 van Wine Spectator.

www.quintadoportal.com

 

 

HERDADE DO ESPORÃO - ALENTEJO 

Wie 'Alentejo' zegt, zegt automatisch ook ‘Herdade do Esporão’; een landgoed dat in 1973 werd aangekocht door de familie Roquette om er kwaliteitswijnen te maken. Maar net toen de aankoop was afgerond, brak er in Portugal de Anjerrevolutie los; het domein werd genationaliseerd en druiven werden daarna verwerkt in de plaatselijke coöperatie. Pas in 1987 kreeg de familie Roquette haar domein terug en startte een ambitieus renovatieplan van kelders en installaties. De hiervoor ingehuurde Australische winemaker David Baverstock injecteerde al zijn technische expertise uit de nieuwe wereld, en de talrijke hieruit voortvloeiende innovaties gaven Esporão een heuse stroomstoot.  

In 2008 wordt ook ‘Quinta dos Murças’ in de Douro vallei aan het Esporão concern toegevoegd.

Anno 2017 is Esporão één van Europa’s meest moderne wijnbedrijven en hebben ze tal van nieuwe druiven in de regio geïntroduceerd die mettertijd een handelsmerk van Alentejo zijn geworden.  Esporão is ook een echte pionier op vlak van duurzame wijnbouw. Deze respectvolle manier van omgaan met de natuur levert Esporão internationale roem en erkenning op: ‘Sustainability of the Year’ -award in de ‘Drinks Business Green Awards 2013’, ‘Green Project Awards 2013’, ‘European Business Awards for the Environment 2014’, ‘Winery of the Year 2014’ in ‘Wine Enthousiast’… .

www.esporao.com

BACALHÔA 

 Bacalhôa, Wines of Portugal is zonder twijfel één van de grootste en meest innovatieve wijndomeinen in Portugal met een stevige reputatie bij wijnliefhebbers en journalisten over

de hele wereld.  Bacalhôa, verwijst met zijn naam naar het prachtige paleis in Setúbal, dat deel uitmaakt van het historisch erfgoed van Portugal.  Bacalhôa is een uiterst moderne winery maar tegelijkertijd werken ze met veel respect voor verleden en traditie.  Hun missie is het produceren van kwaliteitswijnen die perfect de specifieke kenmerken weergeven van elk van de Portugese wijnregio’s waarin ze actief zijn.

Bacalhôa is aanwezig in 7 Portugese wijnregio's (Alentejo, Península de Setúbal, Lisbon, Bairrada, Dão en Douro), met een totaal van 1200 ha wijngaard met 40 verschillende en unieke druivensoorten. Eigenzinnig en intrigerend zijn 2 trefwoorden die de Bacalhôa wijnen mooi omschrijven.

Hoewel het dichtbeboste en bergachtige Slovenië niet direct wordt gezien als wijnland, is het dit van oudsher wel degelijk. De legende gaat dat de kruisvaarders op weg naar het bijbelse Jeruzalem hier halt hielden. Op één van de mooiste heuvels in dit gebied ontmoetten zij de gastvrije Slovenen, dronken de lokale wijn en besloten nooit meer weg te gaan… ze noemden de plaats Jeruzalem. Deze plek is gezegend met zorgvuldig opgebouwde terrassen die van heuvel naar heuvel slingeren waardoor de druiven volop van de zon kunnen profiteren. Koele nachten zorgen op hun beurt voor verfrissing, en de wijn krijgt nog eens extra smaak door de bodem die rijk is aan mineralen. 

 

 

 

P&F WINERIES & GOMILA - JERUZALEM

 

De geschiedenis van P&F Wineries is de geschiedenis van de familie Puklavec. In de jaren dertig van de vorige eeuw wordt Martin Puklavec secretaris van de coöperatie van wijnboeren in Jeruzalem-Ormož. Hij is de drijvende kracht achter de bouw van de huidige kelder, en dankzij zijn innovatief leiderschap kon dit gebied zich op de internationale wijnkaart positioneren.

In 2009 is het wederom een Puklavec die het voortouw neemt. Samen met zijn familie en de nog bestaande coöperatieve van wijnboeren is Vladimir Puklavec vastbesloten de visie van zijn vader te vervolmaken: samen de beste wijn maken!

www.puklavecandfriends.com

www.pfwineries.com

www.gomilawines.com

 

 

 

 

Gemeten naar oppervlakte is Spanje het grootste wijnland ter wereld. Wat productie betreft komt het land op de 3de plaats, net achter Frankrijk en Italië. De wijnstreken van Spanje liggen over het hele land verspreid. Eén van de grootste wijngebieden is de Rioja-streek en bijna 40% van alle verkochte Spaanse wijnen is Rioja. De streek La Mancha is het grootste produktiegebied en de Priorat en Ribera del Duero zijn sterk opkomende gebieden voor kwaliteitswijnen. Wie Spanje zegt, denkt ook vooral aan de mousserende Spaanse wijn Cava die de laatste jaren enorm aan populariteit wint.

 
BODEGAS AVELINO VEGAS - CASTILLA Y LEON 

 

Het wijnhuis Bodega Avelino Vegas werd in 1950 opgericht in Segovia, gelegen in de grote wijnprovincie Castilla Y Leon. 

Intussentijd strekken de wijngaarden van deze Spaanse referentie zich uit over 150 hectare in de wijnstreken Rueda (voor de witte wijnen) en Ribeira del Duero (voor de rode wijnen). 

www.avelinovegas.com

 

 
 
BODEGAS VALCARLOS - NAVARRA 

De spectaculaire en zeer geavanceerde Bodegas Valcarlos bevindt zich in het plaatsje Los Arcos, gelegen aan de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Valcarlos maakt deel uit van Bodegas Faustino, wereldwijd bekend als een van de beste wijnhuizen in Rioja. 

De grifioen op het etiket van Fortius is een fabeldier (leeuw en adelaar) uit de klassieke mythologie, en staat voor kracht, sierlijkheid en moed.

www.bodegasvalcarlos.com

 

 

BODEGAS FAUSTINO - RIOJA 

Bodegas Faustino is een fenomeen in de Spaanse wijnwereld: toonaangevend qua omvang, kwaliteit, diversiteit en de nummer één producent van Gran Reserva wijn in Rioja.

De eerste wijnen van dit gerenommeerde Rioja-huis werden geproduceerd in 1861.Het grote succes in Spanje én daarbuiten dwong het familiebedrijf tot diverse uitbreidingen: meer kelders, meer 'barricas' en uiteraard meer wijngaarden.

Faustino bezit ruim 650 hectare wijngaard en heeft het complete productieproces in eigen hand.De wijngaarden zijn gelegen in de beste delen van Rioja Alavesa, maar inmiddels is Faustino ook elders in Spanje actief: La Mancha, Ribera del Duero en Navarra.

www.bodegasfaustino.com

 

 

CASTILLO PERELADA - EMPORDÀ COSTA BRAVA 

Peralada, een klein dorpje in de noordoostelijke hoek van Catalonië, ligt aan de voet van de Pyreneeën en in de nabijheid van de Middellandse Zee.

Naast haar prachtige natuur herbergt het dorp ook het kasteel van Perelada, tevens de thuisbasis van het gelijknamige wijnhuis.

In 1923 werd dit kasteel gekocht door Miguel Mateu. Zijn missie was om de wijnroots van het patrimonium in ere te herstellen. Vandaag de dag combineert Javier Suqué -kleinzoon van de oprichter- deze oude tradities met tal van nieuwe, moderne technieken.

Dit maakt van Castillo Perelada één van de meest toonaangevende wijn- en cavaproducenten van Spanje. 

www.perelada.com


 

 

MARQUÉS DE GRIÑON - VINO DE PAGO 

Marqués de Griňon is een bodega die ‘Vinos de Pago’ - wijnen afkomstig uit één wijngaard - uit de Dominio de Valdepusa DO voortbrengt. In dit prachtig wijnhuis komen twee werelden samen. Het is in de eerste plaats een historisch domein, dat zijn wortels heeft in de 13e eeuw. Sinds 1292 is het familiebezit van de Marqués de Griñon. Tegelijkertijd is het één van de modernste wijndomeinen van Spanje, met een aanplant van wijngaarden die in alle opzichten voldoen aan de eisen van de tijd. Als adviseur is de befaamde oenoloog uit de Bordeaux, Michel Rolland onder de arm genomen, die deze geneugten mee vorm gaf.

www.pagosdefamilia.es

 

 
 
MARQUÉS DE VITORIA - RIOJA

Bodegas Marqués de Vitoria werd in 1994 opgericht, als onderdeel van de Faustino-Martinez groep. De wijngaarden van Marqués de Vitoria zijn gelegen in het sub-district Rioja Alavesa en het wijnhuis richt zich specifiek op kwalitatieve houtgerijpte Rioja’s. Speciaal daarvoor hebben ze een enorme hal gebouwd, die tot de nok toe gevuld is met vaten wijn, geduldig wachtend op goedkeuring van de keldermeester.

www.marquesdevitoria.es

 

 

MARTIN CODAX - RIAS BAIXAS 

Bodegas Martín Códax ligt in de uiterste noordwest punt van Spanje; meerbepaald in Cambados, dé hoofdstad van 1 van de 3 deelgebieden van Rias Baixas.

Het wijnhuis Martín Códax werd in 1986 opgericht door een kleine groep wijnboeren, die de wijnen van Rias Baixas onder de aandacht wilden brengen. Dertig jaar later heeft Martín Códax zich ontwikkeld tot één van de leidende wijnbedrijven van de regio. Anders dan bij andere wijnbedrijven in de streek worden de (uitsluitend Albariño) druiven geoogst uit eigen wijngaarden, zodat de controle over de druiven in alle opzichten optimaal is. Het begon allemaal met 20 ha, maar dat is al gestegen tot zo’n 240 ha, verdeeld over in totaal een 1400 losse stukjes wijngaard.

Het bedrijf werd genoemd naar de mythische middeleeuwse Galicische troubadour Martín Códax, die leefde in het laatste deel van de 13e eeuw. 

www.martincodax.com

 

PORTIA - RIBERA DEL DUERO 

Bodegas Portia uit de Ribera del Duero, (Noordwesten van de Riojastreek) is een initiatief van de familie Martinez, tevens eigenaar van de beroemde Bodegas Faustino in Rioja. Het is een ‘state of the art’ bodega, ontworpen door de bekende Britse architect Norman Foster. De naam Portia verwijst enerzijds naar de zevende satelliet van de planeet Uranus, anderzijds naar het Latijnse woord voor het offer dat mensen vroeger brachten als dank voor een overvloedige oogst.

www.bodegasportia.com

 

 

 

RAMÓN BILBAO - RIOJA 

Bodegas Ramón Bilbao is gevestigd in Haro, Rioja Alta, het hart van de beste DOC Rioja's. De wijngaarden liggen daar, waar de warme wind uit de droge Sierra de Cantabria tegen de koelere mediterrane wind aanbotst. De druiven worden perfect rijp en krijgen 's nachts voldoende koeling. De rivier Ebro is de belangrijkste vochtvoorziening voor het wijngebied. Bodegas Ramón Bilbao is een modern geoutilleerd wijnhuis met een lange historie dat teruggaat tot begin vorige eeuw. Jarenlang al wordt er hier met zorg gewerkt aan de hoogst haalbare kwaliteit. Bodegas Ramón Bilbao maakt zijn wijnen op moderne wijze met respect voor de oude Spaanse tradities. 

www.bodegasramonbilbao.es

Misschien (nog) niet zo bekend als wijnland maar na Argentinië, Chili en Brazilië is Uruguay het vierde grootste wijnland van Zuid Amerika. De nadruk ligt vooral op de Tannat druif die in 1870 door de Baskische imigrant Pascal Harriague meegebracht werd naar Uruguay. De Uruguayanen weten deze ‘koppige’ druif ondertussen te temmen. De Tannat druif voelt zich uitstekend in dit gunstige maritieme klimaat (warme dagen - koele nachten) en is ondertussen uitgegroeid tot de nationale druif.
Wat betreft witte variëteiten is vooral de Albariño druif de ster van heerlijke frisse witte wijnen.

 

 

GARZÓN - PUNTA DEL ESTE 

Vlakbij het ‘St. Tropez’ van Zuid Amerika’ nl Punta del Este en het Bohemische pararadijs José Ignacio vind je deze prachtige Bodega. Garzón is één van de mooiste en meest besproken wijnhuizen in Uruguay. Eigenaar Alejandro Bulgheroni spaart hier kosten noch moeite en plant duizenden hectaren eucaplyptus, amandel en olijfbomen aan, samen met zo’n 1000 hectaren wijngaarden met als topvariëteit de Tannat en Albariño druif. Het terroir, bestaande een losse kiezellaag en een zachte ondergrond, vormen samen met de verkoeling van de Atlantische oceaan, het perfecte scenario voor uitstekende, elegante en complexe wijnen. Te Ontdekken!

Californië is verreweg de belangrijkste staat voor de Noord-Amerikaanse wijnbouw. In de negentiende eeuw lieten Europese immigranten stekjes van Euro­pese rassen overkomen. In 1880 vestigde de University of California een groot researchcentrum in Berkeley, waardoor de kwaliteit van de Californische wijn verder steeg. De beroemde wijnbouw- en oenologie-afdeling aan de universiteit van Californië in Davis is hieruit voortgekomen.  

Hoewel Californië dus al vrij lange tijd bezig is met wijnbouw, de professionalisering ervan en onderzoek, is het pas sinds 1960 echt in opkomst. In 1966 bouwde Robert Mondavi zijn ambitieuze winery in Oakville, in de Napa Valley. Deze winery beschouwt men als het begin van een nieuw tijdperk, waarin de Californische wijnbouw enorm begon te ‘boomen' en het concept wijn maken zijn intrede deed. 

 
ROBERT MONDAVI - CALIFORNIË

In 1966 herkent Robert Mondavi - wijnpionier, goeroe en levenskunstenaar – vrij vroeg het potentieel van Napa Valley als eminent wijngebied. Hij legt er de allereerste wijngaard aan en weinig later laat zijn Zinfandel de hele wereld kennismaken met de roemruchte vallei.

Mondavi gelooft dat het pad naar een gracieuze levensstijl in de richting van wijn, verfijnde maaltijden en kunst loopt, en maakt van Napa Valley het epicentrum van die visie. Er wordt zowel exquise wijn geproduceerd die tussen de allergrootsten der aarde thuishoort, als wijn die bij elke maaltijd kan worden genoten. 

www.robertmondaviwinery.com

Zuid-Afrika is, met een traditie van meer dan 3 eeuwen wijnbouw, één van oudste wijnlanden in de Nieuwe Wereld. Niettemin is de internationale doorbraak van recente datum, alle verhalen over Jan van Riebeeck en de VOC ten spijt. Pas sinds 1994, met de afschaffing van de Apartheid, is Zuid-Afrika echt mee gaan tellen.
De wijnbouw in Zuid-Afrika is van oudsher volledig geconcentreerd in de Kaapprovincie. De reden daarvoor is simpel: in de rest van het land is het veel te warm. 

Verreweg de meest aangeplante wijndruif, alias cultivar, in Zuid-Afrika is nog steeds de Chenin Blanc. Deze druif werd aangeplant door nazaten van de Franse Hugenoten die zich eind 17e eeuw aan de Kaap vestigden. In het Afrikaans veranderde de naam chenin in 'steen'. 

 

LA MOTTE - FRANSCHHOEK

In de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika, Franschhoek, werd ruim driehonderd jaar geleden het prachtige wine estate La Motte gesticht. In 1709 kocht de Franse hugenoot Pierre Joubert de grond en noemde het naar zijn geboortedorp in de Provence, la Motte d’Aiges. De wijnboerderij had verschillende eigenaars alvorens in 1970 te worden overgenomen door de familie Rupert, beter gekend als de familie achter Cartier, Montblanc, Panerai, ...  . Vandaag wordt het domein gerund door Hanneli Rupert, en haar man Hein Koegelenberg. Hun missie is om van het domein een plek te maken waar wijn, muziek en kunst samengaan op een organische en duurzame manier.

www.la-motte.com

 

 

 

 
LEOPARD ’S LEAP - WESTERN CAPE

Leopard’s Leap wijnen worden gemaakt door het wijnbedrijf Historic Wines of the Cape. Leopard’s Leap is eigendom van de bekende Rupert familie, die in Franschhoek in Zuid-Afrika ook de kwaliteitswijnen La Motte produceert. Een deel van de opbrengst van deze in het jaar 2000 gecreëerde Leopard's Leap range, gaat naar Cape Leopard Trust, een organisatie die zich inzet voor het behoud van de luipaarden in de Kaap.

www.leopardsleap.co.za

Catalogus

Op zoek naar een geschikte wijn? Onze catalogus kan u zeker helpen bij het zoeken naar de wijn die bij u past.

Lees verder

Winkel

Wij stellen u heel graag persoonlijk ons gamma wijnen en luxury gifts voor in onze sfeervolle vinotheek.

Lees verder

Nieuws

Blijf op de hoogte van onze degustatiedagen, nieuwe leveringen, vermeldingen, ... .

Lees verder

Contacteer ons

Heeft u een vraag of opmerking?
Of u wil een bericht sturen? Contacteer ons hier!

Lees verder